laadkabel aansluiten bij de auto

Waarop moet je letten bij het kopen van een laadpaal?

Begin bij je eigen auto

Een van de dingen waar je meestal mee begint is onderzoeken voor welke auto de laadpaal geschikt moet zijn en hoe deze auto opgeladen kan worden. Er zijn verschillende afwegingen die je kan maken bij het aanschaffen van een laadpaal. Het begint bij jouw eigen bolide.

Welke laadpaal bij jouw auto past

Je kunt bijvoorbeeld bij EV-Database.nl je eigen auto opzoeken en kijken welk laadvermogen de auto accepteert. Dit geeft je al een indicatie. In dit voorbeeld een Nissan Leaf, die met maximaal 3,6kW vermogen kan thuisladen. Het installeren van een 22kW laadpunt heeft voor deze auto weinig toegevoegde waarde, aangezien de auto aan een thuis laadpaal maar 3,6kW van de 22kW kan benutten.

specificaties van een laadpaal
meterkast

Waar je op moet letten bij je stroominstallatie thuis

Na de auto volgt al snel de stroominstallatie en je meterkast. Heb je veel of weinig ruimte in je meterkast voor een extra groep of aardlekschakelaar? Moet je meterkast misschien worden uitgebreid? Heb je veel zonnepanelen, energie intensieve apparaten zoals een sauna of een warmtepomp en wil je alles tegelijk kunnen gebruiken of misschien zelfs op elkaar af laten stemmen? Allemaal vragen die relevant zijn voor het type laadpaal dat hier goed bij past.

Te ingewikkeld? Schakel de hulp in van een professional!

Veel mensen vinden de stroom installatie het lastigste stuk. Gelukkig kan de installateur je hier goed bij helpen. Vaak wordt er gestart met een inventarisatie waarbij er iemand de meterkast komt bekijken of kun je een foto van je meterkast opsturen. Aan de hand hiervan kunnen veel installateurs al een aardige inschatting maken van wat de mogelijkheden precies zijn en waar je op moet letten.

Stijl en smaak

Als laatste maar zeker niet onbelangrijkste is het ook een kwestie van smaak en stijl. Woon je in een chique buurt dan kies je misschien iets anders bij je oprit dan dat je op een afgelegen boerderij woont. Is het laadpunt een soort sieraad van je huis dan wil je misschien geen grote witte unit op je buiten muur maar misschien wel iets subtieler weggewerkt. Dat geldt overigens ook voor de eventuele sokkel waar je deze op monteert. Gelukkig zijn laadpalen in verschillende kleuren en materialen leverbaar.

laadpaal bij een oprit

Als nog niet alles duidelijk is

Weet je nog niet hoe jouw situatie eruit gaat zien omdat je bijvoorbeeld het model auto wat je gaat rijden nog niet weet en wil je toch al een keuze maken? Kies dan voor een laadpaal van 22kW met load balancing, die kun je in praktisch elke gewenste situatie en voor elke auto inzetten.

Klaar om thuis te gaan laden?

Wij bieden jou een overzicht van alle beschikbare laadpalen van uitsluitend betrouwbare installateurs.

Vind jouw laadpaal