Laadpaal voor thuis

Hoe werkt een laadpaal voor thuis?

De praktijk van een laadpaal thuis

Als de laadpaal eenmaal thuis is geplaatst is dan werkt deze in principe hetzelfde als de lader van je telefoon of elektrische tandenborstel. Zodra je auto leeg dreigt te raken, sluit je deze aan op de laadpaal en wordt deze weer volgeladen.

Toch kun je er op verschillende manieren mee om gaan.

‘s Nachts laden

Veel mensen vinden het prettig om het laden ’s nachts te doen, zodat ze de volgende morgen weer met een volle batterij op pad kunnen. Dit wordt ook wel overnicht laden genoemd. Zodra ze thuiskomen sluiten ze direct de auto op de laadpaal aan en hoeven ze er verder niet meer over na te denken.

Heb je nachtstroom of dynamische energietarieven dan kun je je laadpaal thuis hier tegenwoordig automatisch op laten sturen. Dit heet uitgesteld laden. Dat kan op twee manieren:

Telefoon 's nachts opladen

Uitgesteld laden via de auto

Je kunt in de auto instellen dat deze alleen tussen bepaalde tijden geladen mag worden, waarmee de auto bijvoorbeeld pas om 23:00 energie vraagt van je laadpaal thuis.

In de praktijk betekent dit dat de auto niet om energie zal vragen in de andere uren. Dit kan wel eens lastig zijn als je ergens op bezoek bent en ’s avonds aan een laadpaal wilt laden (je moet dit dan even uitzetten). Voordeel is dat het wel overal en op elke laadpaal werkt.

Auto 's nachts opladen

Uitgesteld laden door de laadpaal

Een andere manier om uitgesteld te laden op je laadpaal thuis is via de laadpaal zelf. Je stelt via een appje in op welke tijden er geladen mag worden en welke tijden niet. Je kunt vaak ook instellen wanneer de auto écht 100% vol moet zijn. Handig als je bijvoorbeeld elke dinsdagmorgen om 09.00 een lange rit moet maken.

Er zijn ook laadpalen die je kunt instellen aan de hand van de opbrengst van je zonnepanelen of de opbouw van de dynamische tarieven die dag.

Je laadpaal thuis regelt vervolgens helemaal zelf dat jij de voordeligste of groenste energie in je auto laadt waardoor je gewoon kan inpluggen wanneer jou dat uitkomt. Als het allemaal niet goedkoop of duurzaam lukt en je uit moet wijken naar grijze kolenstroom, dan zal je laadpaal dat alleen in het uiterste geval op dinsdagnacht doen zodat je auto batterij dinsdagmorgen toch 100% gevuld is.

Laden op zonne-energie

Er zijn ook laadpalen die aangestuurd kunnen worden op je hoeveelheid opgewekte zonne-energie. In dat geval kan je vaak kiezen voor drie standen, power, normal en eco.

  • power - Auto wordt opgeladen met alle stroom die voorhanden is
  • normal - Auto wordt opgeladen met zoveel mogelijk zonnestroom zonder dat dit consequenties heeft voor de laadtijd
  • Eco - Auto wordt alleen opgeladen met energie die anders terug het net opgegaan zou zijn
Zonnepanelen

Afhankelijk van hoeveel tijd/ruimte je in je agenda hebt kun je met een knopje op de laadpaal schakelen tussen die scenario’s.

Aanpassen van het laadvermogen (laadsnelheid)

Veel auto’s kun je instellen op lagere vermogens. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op een camping aan het laden bent. Het beste is om dit thuis niet te doen. Laden op lagere vermogens veroorzaakt namelijk energieverlies. Vooral onder de 4kW kan dit oplopen tot 25% aan energie wat uiteindelijk niet je auto batterij bereikt.

Heb je bijvoorbeeld een zonnepanelen installatie die maximaal 2000 Watt opbrengt, hou er dan rekening mee dat als je pure zonnestroom gaat laden, er tot 500 Watt verloren kan gaan tijdens dit proces. Dat is voldoende om een heel huis mee te verlichten en TV te kijken op hetzelfde moment.

Ook een slimme laadpaal?

Wij bieden jou een overzicht van alle beschikbare laadpalen van uitsluitend betrouwbare installateurs.

Vind jouw laadpaal